Skip links

Cloud 101.1: O criză

Virtualizare? Cloud? E pentru IT…

Totul până în ziua aceea când, în drum spre birou, constați că mailul de pe mobil merge foarte prost sau deloc, iar când deschizi ușa firmei, doamnele de la contabilitate îți spun: „Vezi că nu merge serverul”.

Managerul IT îți explică, cu un calm forțat, că s-a stricat un hard disk, dar nu s-au pierdut nici un fel de date, pentru că a prevăzut sistemul informatic cu redundanțe și back-up. „Și-atunci de ce merge atât de prost?”

întrebi, începând să te enervezi. „Se reface informația din paritate”. Oricum, IT-istul a comandat deja un nou hard disk, totul va fi în regulă, ca de obicei. O singură problemă: comanda se livrează într-o lună de zile. „Serverul e vechi, nu se mai fabrică, iar piesele pentru el se aduc pe comandă specială”. Explicațiile sunt multe, competente, complexe și complete, dar tocmai asta e un bun indiciu că vei avea de așteptat până când totul va reveni la normal. „Și dacă mai pică un hard disk?”. „Dacă mai pică încă unul… oprim serverul; avem back-up pe bandă magnetică, dar nu putem rula serverul de pe bandă, va trebui să așteptăm până vin piesele de schimb, în fine, mai bine nu vorbim despre asta, e cel mai rău scenariu posibil. Dar, ca să vedem jumătatea plină a paharului, poate că e un moment bun să investim într-un nou server, deși cererea de buget a departamentului IT a prevăzut mereu această achiziție în ultimii trei ani și iată, azi nu s-a întâmplat catastrofa, e doar un semnal de alarmă” etc. etc.

Îl suni pe consultantul de management cu care tocmai ai dus la capăt un mare proiect de optimizare operațională. Îi povestești ce ți s-a întâmplat. Bun, o rezolvi acum, cu un pic de durere, dar mai departe, chiar și dacă o să cumperi un server nou, nu vei fi în aceeași situație peste câțiva ani?

„Mută-te în cloud. Cu toată infrastructura ta IT, că nu e chiar foarte complexă. Dacă virtualizezi serverul, atunci defecțiunile hardware nu te vor afecta cu nimic pentru că mașina ta va fi mutată imediat pe alt suport. Și vei plăti doar o factură lunară…”.

Virtualizarea în cloud e rezilientă la defecțiunile echipamentelor.

Îl chemi din nou pe managerul IT…

Leave a comment

Name*

Website

Comment