Skip links

Cloud 101.2: CAPEX vs OPEX

Rezumat: Ești managerul unei companii mici și te confrunți cu o criză cauzată de un incident informatic. O soluție pare să fie externalizarea infrastructurii IT în cloud. Oare așa să fie? O nouă discuție cu managerul IT.

— Vreau să mă ții la curent cu situația serverului și să faci o analiză de risc.

— Sigur, dar îți pot spune pe loc toate astea: problema actuală se va rezolva cu greu în câteva săptămâni; cât despre riscurile viitoare, ar trebui să luăm în calcul o achiziție nouă, căci serverul ăsta e vechi și nu va mai ține mult.

— Atunci, poate e momentul să schimbăm ceva. Ce zici de virtualizare în cloud? Care e punctul tău de vedere?

— E exact ceea ce voiam să-ți propun.

— Perfect. Eplică-mi care e ideea cu virtualizarea, cloudul etc.? Ca unui copil de patru ani.

— Ai Netflix sau HBO Go? Vorbim aici de dematerializare. Nu mai ai în mână un DVD sau un disc Blu-ray. Filmul e stocat în cloud și îl vezi la aceeași calitate, poate chiar mai bună prin aceste servicii de streaming. La fel e și în cazul serverelor: ai funcționalitățile unui server fără să-l posezi efectiv, el este dematerializat, o colecție de resurse alocate în ceea ce se numește cloud. Tot așa cum filmul pe care-l vezi e un element dintr-o colecție întreagă de filme stocate tot în cloud. Asta ar însemna virtualizarea de care întrebai.

La nivel de business, lucrurile ar trebui să fie încă și mai interesante: nu vorbim de o investiție de capital, ci de închirierea acelor resurse. Nu mai ai CAPEX și deprecieri, cheltuieli suplimentare legate de mentenanță, energie electrică, piese de schimb, ci doar un cost operațional. S-ar putea ca directorul financiar să fie fericit cu asta.

— Sună foarte interesant. Dar probabil există niște costuri și pentru trecerea de la situația actuală la cea de mâine, cu virtualizare.

— Categoric și nu vor fi neglijabile. Dar poți controla mai bine acest cost dacă știi la ce să te raportezi. Uite, îți trimit un link unde putem simula costurile actuale și poți afla care va fi impactul asupra acestor costuri în urma virtualizării în cloud. E un calcul de TCO (Total Cost of Ownership), pe care-l poți face aici: TCO Azure.

(va urma)

Leave a comment

Name*

Website

Comment