Skip links

Ce este cloud-ul?

De câțiva ani folosim termenul de „cloud” în mod frecvent, și pare a fi un concept banal pentru mulți utilizatori; însă, din discuțiile pe care consultanții noștrii le poartă cu clienții, am descoperit multiple viziuni și definiții asupra noțiunii – de la “cloud-ul e un spațiu pe net unde îmi mut pozele din telefon cand nu mai am loc pe card, și nu le vede nimeni” până la conceptul de livrare a diferitelor servicii prin Internet precum stocarea datelor, servere virtuale, baze de date, rețea și software, dar și platforme complexe de testare și dezvoltare IT&C.

Și totuși, ce e cloud-ul?

Marea masă a populației, privește acest concept prin prisma ofertelor cu spațiu de stocare date în cloud, mediatizate de companiile de telecomunicații. În realitate, cloud-ul, care face referire la activitatea de cloud computing (operare în cloud), care, a fost înțeles eronat sau doar parțial, deși termenul a apărut în industria IT&C acum aproximativ 14 ani.

Consideră, de exemplu, 2000 de servere răspândite pe tot globul! Vizualizează-le interconectate, și imaginează-ți că toate funcționează împreună, ca unul singur. Din această arhitectură complexă, tu poți închiria și folosi configurații și resurse personalizate în funcție de nevoile momentului. Poți utiliza acest server virtual pentru exact aceleași scopuri pentru care îl folosești acum pe cel fizic, din compania ta.

De ce aș alege cloud-ul, dacă tot funcționează la fel ca un server fizic?

Deși funcționează similar unui server fizic, sau a unui sistem de servere pe care îl folosești local, cloud computing-ul vine cu un set de avantaje care fac acest concept special, și tot mai căutat în mediul business. Unul dintre cele mai importante avantaje este faptul că ajută la reducerea costurilor și optimizarea proceselor IT. La contractarea serviciilor cloud, costurile care de obicei cad în sarcina ta (upgrade-uri, hardware și software nou, costuri cu personalul IT), sunt incluse în abonament. Astfel, vei plăți doar atât cât folosești.

Desigur, nu este vorba doar de costuri, ci și de avantaje din perspectiva optimizării planului de continuitate afacerii (BCP – Business Continuity Plan). Indiferent ce probleme întâmpini – un dezastru natural, o pană de curent sau o criză sanitară, precum cea generata de COVID-19, prin care trecem acum – virtualizarea în cloud și arhitectura sa complexă iți asigură acces neîntrerupt la infrastructură și date. Posibilitatea de a accesa din nou rapid mediul de lucru virtual, iți permite să derulezi activitățile specifice afacereii tale că de obicei, minimizând orice timpi de oprire și pierdere a productivității.

Cloud-ul este podul care iți conectează afacerea cu viitorul

Această arhitectură solidă și complexă aduce multiple beneficii oricărei afaceri – mult mai multe decât reducerea de costuri. Tocmai polivalența sa și beneficiile pe care le oferă,  îi dau unicitate cloud-ului, acesta putând fi definit în multiple moduri, în funcție de felul în care este utilizat. Pentru utilizatorul casnic, poate fi capacitate de stocare în care își mută pozele din telefon. Pentru o companie care crează software poate fi un serviciu PaaS (Platform as a Service) de dezvoltare, testare și mentenanță software. Pentru o agenție de publicitate poate fi modul de implementare BYOD (Bring Your Own Device).

Pentru fiecare, cloud-ul este diferit, și funtionează diferit, păstrând aceleași valori și avantaje. Dacă vrei să știi cum te poate ajuta pe tine cloud-ul, ia legătură cu unul dintre consultanții noștrii cu un click aici.

Leave a comment

Name*

Website

Comment