Skip links

De la supraviețuire la succes. 6 pași pentru a te lansa în comerțul electronic.

Nimic nu poate împiedica clientul să nu mai intre într-un magazin, mai ales dacă acest magazin e închis.

După 8 luni, lumea a suferit de pe urma măsurilor de combatere a crizei sanitare și a ajuns pe marginea crizei economice. Iar asta este o realitate dură, oricât de productivi ar fi un angajații care muncesc de acasă folosind ca instrumente de lucru computerul, internetul și telefonul.

Comerțul electronic a devenit o soluție a numeroase probleme de logistică, iar acum, în condiții de pandemie, o necesitate pentru supraviețuirea multor afaceri de retail. Nu va aduce neapărat o creștere spectaculoasă a veniturilor, dar e suficient să frâneze până la oprire o descreștere falimentară a lor, în timp ce costurile de operare vor fi întotdeuna minime. Soluțiile se găsesc peste tot, la diferite prețuri care par toate avantajoase, însă drumul unui antreprenor, de la decizia de a-și deschide un website de e-commerce și până la implementare, poate fi lung, costisitor și, mai ales, complicat. Așadar, ce trebuie să faci pentru a-ți deschide un magazin online?

Lista de cumpărături pentru e-commerce

  • Domeniu de Internet personalizat

Ai nevoie de un domeniu care să reflecte numele magazinului tău sau măcar categoria principală de produse pe care vrei să le vinzi online. Presupunând că firma ta se numește Prodcomserv SRL, vei alege un nume precum prodcomserv.ro , dacă firma e suficient de cunoscută. Dar uneori poate fi mai interesant să-ți alegi un nume de domeniu precum artgoblen.ro dacă afacerea ta se bazează pe vânzarea de Mona Lise cusute manual.

  • Adrese de mail care să folosească numele domeniului tău

Întotdeauna va fi mai profesionist să comunici printr-un sistem de mail care folosește domeniul ales mai sus. Una este să trimiți e-mailuri unor potențiali clienți de pe o adresă de tipul [email protected] și cu totul altceva este să scrii de pe [email protected]. Nu e un cost mare, însă dacă vrei să te prezinți cât mai profesionist în fața clienților, alege Microsoft 365 și vei avea mai puține griji legate de securitate, spam și mai multe puncte de reputație de câștigat.

  • Găzduirea website-ului de prezentare

Un magazin electronic e necesar, dar nu neapărat și suficient (de obicei doar dacă magazinul e suficient de mare și de cunoscut, precum Amazon sau Emag). N-ar fi rău să te gândești și la un mic website de prezentare, cu atât mai mult dacă oferta ta include și servicii. Îți trebuie și găzduire pentru toate cele de mai sus: domeniu, e-mail, website.

  • Un server pentru platforma de e-commerce

Magazinul tău va funcționa pe un server și aici te vei confrunta cu prima mare întrebare la care nu ai încă un răspuns: cât de performant să fie? Cu cât vei avea mai multe produse de vândut și mai mulți clienți care plasează simultan comenzi, vei avea nevoie de putere de procesare mai mare și memorie mai multă. Aparent va fi simplu să-ți comanzi un server puternic, cu care să acoperi toate cerințele încă de la început, dar te va costa destul de mult (adică mii de euro) și e bine să îți drămuiești bugetul cât încă nu ai venituri. Soluția cea mai logică este să apelezi la cloud: un server virtual cu specificații minimale, dar care se poate extinde ușor pe măsură ce ai nevoie, inclusiv doar temporar pentru situația când o promoție a produselor tare va atrage un val de comenzi fără precedent. Plătește cât consumi este motto-ul cloud-ului și poți începe de la sume rezonabile, de câteva zeci de euro pe lună, iar când vei avea costuri de zece ori mai mari poți fi sigur că ele vor rămâne mereu în urma câștigurilor realizate.

  • Platforma de e-commerce

Un studiu de piață îți va arăta că există o miriadă de platforme de e-commerce însă una dintre ele se regăsește obsedant în mai toate articolele despre acest domeniu: Magento. Dacă plănuiești ceva foarte serios, Magento este soluția standard în industrie, chiar dacă dezvoltarea lui poate fi migăloasă și cu costuri semnificative. Dar merită să pui în balanță că aceeași platformă permite o extindere mare și pe termen lung și, nu în ultimul rând, are parte de multă expertiză în România. Exact ca în cazul unei mașini populare: ai multe opțiuni când vine vorba să-i faci revizia.

  • Dezvoltarea magazinului

Tot ce-ți mai trebuie este să te apuci de treabă. Abia aici începe marea aventură: strategia de marketing, comercială, întreaga anvengură a planului tău de afaceri online va fi pusă în valoare dacă îți vei alege partenerul potrivit care să pună în practică pe site-ul de e-commerce ideile tale.

Având aceste două tehnologii la îndemână, noi, cei de la BinBox, am decis să creăm un serviciu care să furnizeze un magazin online cu toate componentele necesare acestui puzzle cumpărate dintr-un singur loc, iar dezvoltarea site-ului să fie făcută împreună cu un partener, o firmă de top din România care se ocupă de așa ceva: Oak3.

De la BinBox veți putea achiziționa următoarele:

  • un domeniu de Internet pentru website-ul de e-commerce
  • găzduirea acelui domeniu, dar și a site-ului de prezentare
  • adrese de mail cu domeniul dvs. ferite de riscuri informatice pentru că folosesc tehnologia de business devenită standard: Microsoft Exchange
  • un server virtual cu platforma Magento preinstalată într-un cloud Azure Stack în care serverele fizice sunt cele mai moderne și performante blade-uri Cisco UCS. Dar mai ales, prin tehnologia Azure Stack, acest server virtual se va putea extinde cât aveți nevoie, când aveți nevoie, inclusiv atunci când vă veți pune problema unei creșteri (ne)așteptate de comenzi de Black Friday.

Iar mai departe, nu mai trebuie decât să-i contactați pe cei de la Oak 3 pentru a defini cum va arăta magazinul și ce va conține.

Și pentru ca totul să fie și mai frumos, până la sfârșitul anului avem o promoție: rezervarea și găzduirea gratuită a domeniului de Internet, într-un pachet de servicii care începe de la numai 49,99 EUR/lună (+ TVA).

Azi, acest magazin vă poate ține afacerea pe linia de plutire, dar mâine, atunci când criza sanitară se va sfârși, același magazin online va putea aduce profitul suplimentar pe care nu l-ați avut niciodată.

Leave a comment

Name*

Website

Comment